Üzleti kudarc, vagy szakértő tanácsadó segítsége?

Sok üzleti vezető még szégyenként éli meg, hogy a csapata fejlesztése, együttműködési vagy üzleti kihívásainak megoldására tanácsadó segítségét vegye igénybe. Pedig a gazdaság bővülésével egyre több erőforrás áll a cégek rendelkezésre. – derül ki a Tréning Kerekasztal Egyesület legújabb felméréséből. 

 

A nagyvállalati szektorban, ahol a szervezetfejlesztésnek és készségfejlesztésnek nagyobb hagyománya van, sikerrel alkalmazzák a Tréning Kerekasztal cégeinek megoldásait különféle szervezeti és üzleti probléma megoldására. Az egyre erősödő KKV cégvezetők sok esetben vonakodnak ilyen szolgáltatások igénybevételére, pedig az ő esetükben akár a túlélés lehet a tét.

A Tréning Kerekasztal Egyesület évről évre felmérést készít a tréningpiac trendjeiről. A felmérésben részt vevő 11 cég a 10 milliárd forintosra becsült hazai tréningpiac harmadát képviseli.

Bár a gazdasági válságra adott egyik első reakcióként a cégek a képzésére szánt forrásokat kurtították meg elsőként, a 2012-es trendfordulót követően, 2015-ig tovább folytatódott a tréningek térnyerése, és évről évre ismételten nőttek a tréningköltések. 2016-ban ez a bővülés némileg megtorpant, a tréning költések szinten maradtak.

2016-ban a humán tőke fejlesztésére nem állt rendelkezésre sem Európai Uniós, sem szakképzési forrás, ezért is várják a képzési szakemberek a társadalmi egyeztetésre bocsátott GINOP pályázatok megjelenését. Korábban ezek a források átlagosan 20%-kal járultak hozzá a tréningpiaci költésekhez. A Tréning Kerekasztal cégei hatalmas tapasztalattal, kidolgozott programokkal, megbízható adminisztrációs háttérrel rendelkeznek uniós forrásokból megvalósított fejlesztések terén is.

Tréningeket 2016-ban legnagyobb számban termelőcégek, szolgáltatók és kereskedelmi cégek vettek igénybe. A tréning beszerzések között – összhangban a nemzetgazdaságban betöltött növekvő szerepével – évek óta folyamatosan nő a termelőcégek, az autóipari beszállítók részaránya, mely bővülés 2016-ban is folytatódott.

2016-ban az egyesület tagjai bővítették szakértőik körét, új programokat dolgoztak ki, valamint nemzetközi know-how-t honosítottak meg az országban.

A megrendelők elismerik a Tréning Kerekasztal tagjai által képviselt minőséget és világszintű know-how-t, ezért a színvonalért 2016-ban is a korábbi évekhez hasonló átlagos szakértői napidíjakat voltak hajlandók fizetni.

Az elmúlt években Magyarország vezető tréningcégei közül többen is külföldi piacokra léptek ki, bővítették nemzetközi szerepvállalásukat. Külföldön is egyre keresettebbek a magyar tréning szakemberek, az egyesület tagjainak árbevételén belül ma már 10%-ot tesz ki a külföldi megbízások aránya.

„A felmérésben részt vevő cégek optimisták a 2017-re vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban, a válaszadók 80%-a bővülést vár erre az évre. Reméljük, hogy egyre többen ismerik fel, hogy csak olyan minőségi szolgáltatással ér el eredményt a humán tőke fejlesztése, melyet a Tréning Kerekasztal tagjai is képviselnek.” – nyilatkozta Szabó Csaba az egyesület ügyvezetője.

A Tréning Kerekasztal Egyesület 1997-ben a tréningszolgáltatások társadalmi elismerése és hasznosulásának elősegítése érdekében jött létre. A Tréning Kerekasztal tagjai közös etikai és szakmai normákat vállalnak munkájuk során.

A Tréning Kerekasztal tagjai: Ad Sidera csoport, Concordia, DEVELOR, Emtrek, GROW csoport, Human Telex Consulting, ICG Integrated Consulting, Sämling Solution, SKULL, TMI. A 2016-os felmérésben a Tréning Kerekasztal tagjain kívül részt vett a Flow Magyarország is.

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület